Mens, ken jezelf! [verschenen]
De mens in het licht van occultisme, geesteswetenschap en filosofie
Rudolf Steiner meer over deze auteur ▷
De cursus van juni 1912 te Oslo (Christiania).
Op één van zijn reizen naar Noorwegen - waar Steiner heel graag voordrachten gaf - hield hij deze uitgebreide cursus, waarin hij totaal nieuwe gezichtspunten onthulde. De mens met op hem inwerkende, rijke kosmische invloeden - vooral op zijn lichamelijkheid.
Met een gedegen nawoord van Frans Lutters.
In full colour
344 blz. GA 137
€ 34.00
Deze cursus bevat een rijke overvloed aan onderwerpen waarop Steiner zijn geestelijk licht werpt. Zo behandelt hij o.a. de mystiek van het hart, belevingen met het hart en met de hersenen, Boeddha, Christus en Pythagoras, welke inwijdingstrappen moesten de mensen in de oude mysteriescholen doormaken?, de omvorming van de menselijke gestalte, de mens als twaalfheid en de twaalf dierenriemtekens. Verder: het 'Mysterium Magnum', de drie verzoekingen van Jezus in de evangeliën, de zevenledige mens. – Wat is ware astrologie? Hoe zijn de zeven innerlijke bewegingen verbonden met de bewegingen van de planeten?
En dan de vraag: hoe was Christus geïncarneerd in de vroegere belichamingen van de aarde?
Frans Lutters schetst in zijn nawoord dat Steiner bepaalde zaken op een totaal nieuwe manier aanpakt. De meeste mensen weten wat denken is, maar de vraag hoe we denken en hoe we onze denkgewoonten onder de loep kunnen nemen, wordt zelden gesteld. Ga er maar eens voor zitten, onderzoek je denkgewoonten en je zult allerlei spannende ontdekkingen doen. Mogelijk zal ‘ons een licht opgaan’. Lutters: ‘Het uiterlijke licht verduistert en een nieuw licht wordt ervaarbaar. Uit eigen beleving kan ik zeggen dat dit een vreugdevolle belevenis is. Misschien is dit nog het beste te vergelijken met een nieuwe geboorte.’
Niet met je hersenen denken, maar met levenskracht denken, aldus Steiner, en hij geeft als voorbeeld Johannes Scotus. Wij zouden zeggen: denken met je hoofd én je hart. ‘Het wordt tegenwoordig in veel trainingen, boeken en cursussen aangeboden en beoefend,’ aldus Lutters. En als voorbeeld van een mysticus met het denkende hart dient de ons welbekende Franciscus van Assisi: hij wijdde zich trouw aan de liefde. Ook citeert hij Etty Hillesum in de 2e Wereldoorlog: ‘Ik ben het denkende hart van de barak.’ Velen van ons zullen weet hebben van dergelijke ervaringen, Christus-ervaringen. Waar ook Simone Weil over spreekt.
Een boek met onthullende vergezichten die ons echt kunnen verrijken.
ISBN 978-94-93362-01-7